WordPress vs Joomla vs Drupal vs Magento
Uspoređujemo četiri glavna softverska programa koji se koriste za izradu web stranica. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane. Ali koji je CMS za vas? U ovom postu ćemo usporediti sustave kako bismo vam predstavili jasnu ideju.

WordPress vs Joomla vs Drupal vs Magento

Što, zašto, kako, koji... ?

Što je CMS?

WordPress, Joomla, Drupal i Magento su svi sustavi za upravljanje sadržajem ili kako im je pravilni naziv CMS (Content Management System). To su programi pomoću kojih stvarate web stranicu bez potrebe za detaljnim razumijevanjem programiranja. Osmišljeni su da vam pomognu upravljati web stranicom, omogućujući jednostavno dodavanje novog sadržaja, uređivanja već objavljenog, kontrolirati kako, kada i kome se sadržaj prikazuje.

Ključne značajke CMS-a

  • Izvrsni alat za indeksiranje, pretraživanje i preuzimanje sadržaja. Drugim riječima, korisnicima olakšavaju pretraživanje i pronalaženje sadržaja koji traže zbog vrlo dobre optimizacije sadržaja.
  • Mogućnost ažuriranja i uređivanja sadržaja nakon objavljivanja.
  • Mogućnost stvaranja izgleda i dojma vaše web stranice samostalno ili pomoću već gotovih profesionalnih predložaka ili tema.

Zajedničke prednost korištenja programa WordPress, Joomla, Drupal i Magento

  • Svi su otvorenog koda, slobodni za korištenje i dolaze s puno besplatnih online savjeta, modula, pluginova…
  • Unaprijeđuju SEO korištenjem “prijateljskih” URL-ova
  • Velika kolekcija profesionalno izrađenih tema koje možete odabrati, a one se mogu prilagoditi tako da vašoj web-lokaciji omogućuju jedinstven dizajn.
  • Upravljanje web stranicama obavlja se putem jednostavnog administracijskog panela.
  • Instalacija je jednostavna do te mjere da ju bez imalo znanja možete sami izvršiti..

U tekstu ispod ćemo ukratko opisati svaki od ovih CMS-ova.

 

WordPress

WordPress je započeo kao platforma za blogere. Međutim, njegova je popularnost narasla do te mjere da je tijekom godina masivno razvijena i sada postoje tisuće tema i dodataka koji ga čine pogodnim za izgradnju gotovo bilo koje vrste web stranica. Koristi se za izradu 27% svjetskih web stranica, a njegov WooCommerce dodatak (dodatak za online trgovinu) čini 30% svih online trgovina.

 

Jedan od razloga njegove popularnosti je njegova jednostavnost korištenja. To je najlakši od četiri navedene CMS platforme  u ovoj objavi i tehničko iskustvo, iako korisno, nije bitno. Web stranice se mogu postaviti brzo i učenje kako koristiti WordPress je intuitivno – ako se zaglavi, postoje velike količine informacija dostupnih na internetu kako bi vam pomogle.

Kada izradite sadržaj pomoću usluge WordPress, postoji ugrađeni editor za dodavanje teksta, slika i videozapisa. Isto tako možete izrezati i zalijepiti tekst iz MS Worda, što je mnogo teže raditi pomoću drugih platformi. Organiziranje sadržaja pomoću izbornika stranice ili kategorija obajava / proizvoda također je jednostavno, što posjetiteljima omogućuje da pronađu ono što traže.

Zaključak: WordPress je najprikladniji za manje složene web stranice i korisnike koji traže platformu koja ne zahtijeva puno tehničkih znanja.

 

Joomla

Joomla je prvi put ugledala svjetlo dana davne 2005. godine, brzo se postavila kao jedna od vodećih CMS platformi a danas se koristi na milijune web stranica širom svijeta. Sadrži tisuće besplatnih tema i dodataka koji korisnicima omogućuju izgradnju širokog spektra različitih web-lokacija (uključujući web trgovinu) s prilagođenim dizajnom i jednostavnim funkcijama.

Joomla je malo složeniji za korištenje od WordPressa i nema previše tema ili dodataka za odabir. Međutim, postavljanje web stranice i dalje je relativno lako i nakon kratko provedenog vremena učenja kako program funkcionira i navikavanja na strukturu, upravljanje stranicama postaje vrlo jasno i jednostavno.

Jedna od prednosti Joomla nad WordPressom je ta što se smatra da je bolja za upravljanje složenijim web stranicama. Idealna je za web zajednice s puno registriranih korisnika i / ili članova.

Joomla je također izvrsna platforma za stvaranje web mjesta za društveno umrežavanje ili integriranje značajki umrežavanja u druge vrste web mjesta.

Zaključak: Joomla vam omogućuje izradu web stranica koje su strukturno fleksibilnije i koje sadrže više sadržaja od WordPressa.

 

Drupal

Drupal je najsnažniji od dosad navedenih platformi i idealan je za stvaranje vrlo složenih web stranica. Međutim, to je također najkompleksniji CMS koji se upotrebljava i možda ga je najbolje prepustiti onima koji imaju više tehničkog znanja ili razvojnim programerima.

Ako vam je potrebna velika web stranica koja obrađuje puno podataka, onda je Drupal najbolji izbor. Često se koristi za vođenje sveučilišnih, medijskih i vladinih web stranica, to je vrlo stabilna platforma koja može nositi značajne kvalitete podataka mnogo bolje od svojih konkurenata. Također može podnijeti puno veći promet odjednom.

Drupal je također vrlo svestran CMS s velikim brojem modula (dodataka) koji su dostupni za proširenje njegove funkcionalnosti. Slično tome, postoji gotovo 2.500 različitih tema koje možete odabrati, od kojih se većina može prilagoditi tako da stvara zapanjujuće i jedinstvene web stranice. Budući da je platforma otvorenog koda, neprestano se unaprijeđuje i ažurira.

Zaključak: Drupal je najbolje ako vam je potrebna velika moćna web stranica i ako imate tehničkog znanja i iskustva u programiranju.

 

Magento

Magento je CMS koji se specijalizirao za – eCommerce (web trgovinu). Isto je riječ o platformi otvorenog koda slobodnom za korištenje.

Magento ne samo da stvara online trgovine, nego poboljšava angažiranost korisnika, olakšava navigaciju i što je najvažnije za vlasnike trgovina, povećava prodaju.

Najveći konkurent Magentu je WooCommerce koji ide uz WordPress platformu. Razlika je u tome što je Magento CMS razvijen posebno za eCommerce, dok je WooCommerce okvir koji je ugrađen na CMS (WordPress) opće namjene.

Zaključak: Ako želite izgraditi bilo što drugo osim eCommerce web stranice, onda su WordPress, Joomla i Drupal vaše “povoljnije” mogućnosti. Međutim, ako želite online trgovinu koja je izgrađena na namjenskoj platformi, Magento je odličan izbor.

 

Sveukupan zaključak:

Ako ste pročitali cijeli članak, trebali biste bolje razumjeti što je CMS i koje su CMS platforme na kojima bi bilo najbolje graditi svoju web stranicu, ovisno o svojim potrebama.

Ako vam treba web stranica a i dalje niste sigurni, možemo vam ponuditi kompletnu profesionalnu izradu web stranica. Kliknite ovdje i pošaljite nam upit za ponudu potpuno besplatno i bez obaveza.

Tražilica

Pratite nas
Preporučeni članci